16.5.19

Win10 proljeće 2019.


Win10 proljeće 2019.

Svakih pola godine dolazi veliko unaprjeđenje operativnog sustava Windows 10. I vi protiv toga ne možete ništa učiniti. Nakon velikih muka koje su neki korisnici iskusili prošle jeseni, Microsoft je nešto oprezniji. Stoga će se inačica koja nosi oznaku 1903 (dakle 3. mjesec 2019.) korisnicima dostaviti tek u svibnju nakon znatno opsežnijeg testiranja. Ako vas zanimaju novosti evo kratkog pregleda (za duži nema razloga).


Što je novo?

Ništa značajno i veliko. Osim što će sistem ponovno postaviti sva ona pitanja o privatnosti i pristupu podataka. To se čini u nadi da će se korisnici koji štite svoju privatnost konačno predati i dozvoliti nesmetani pristup do svojih podataka.
Određene novosti vezane su za izgled. Nakon što se prošle jeseni pojavila tamna (dark) tema, sada stiže i još svjetlija (light) tema koja start izbornik, sistemske trake i dijelove prozora čini još svjetlijima. Originalni izgled i dalje je moguće postaviti ako se zakopate u detaljnije (Custom) podešavanje izgleda.
Start izbornik je dodatno pojednostavljen, a iz njega možete ukloniti i cijele grupe. U neke izbornike dodane su ikone ispred naziva komande. Ekran za prijavu sada može zamagliti sliku u trenutku prijave (da bi se korisnik lakše koncentrirao na unos zaporke?). Ponešto su promijenjene ikone mapa u prikazu sadržaja diska. Osim toga prikaz je moguće podesiti tako da ispisuje "prijateljski" prikaz vremena. Tako će umjesto datuma i vremena pored zapisa, na primjer, pisati: prije 3 sata ili jučer ili prije 2 dana i slično.
Umjereno korisni dodatak je prikaz dodatnih ikona u sistemskoj traci. Tu u prvom redu mislim na pojavu ikone sa simbolom mikrofona ili kamere ako neki program koristi spomenute uređaje. To bi vas trebalo upozoriti ako vas netko špijunira.
I na kraju, odvojeno je pretraživanje od Cortane, što nas pogotovo ne zanima jer Cortana i dalje ne radi u HR (a kad' će, ne zna se!) .
Kao i uvijek premještene su funkcije u prozoru za postavke (Settings), kako bi se ponovno zbunili korisnici. Dodatne postavke preselile su se iz upravljačke ploče, na primjer ručno podešavanje mrežnih adresa i slično. Neke stavke su proširene i navodno pojednostavljene, ali teško da će korisnici bilo što od toga mijenjati.
Pozitivno je što je povećan broj sistemskih programa koje je moguće deinstalirati. Tako je sad moguće ukloniti i programe kao što su Kalendar, Pošta, Kalkulator i slično.
I neki od programa doživjeli su manje izmjene. Tako je moguće mijenjati izgled i boje u sistemskoj konzoli, promijeniti veličinu slova i način kodiranja teksta u programu Notepad a dodani su i novi smajlići dostupni kroz ekransku tipkovnicu.
Novost je i poseban program po imenu Sandbox. Riječ je o virtualnoj inačici operativnog sustava. Svaki put kad ga pokrenete (ako vaše računalo podržava virtualizaciju) pojavit će se goli Windowsi s osnovnim postavkama, što možete iskoristiti za testiranje sumnjivih programa. Nakon što prozor zatvorite sve što ste dodali nestat će bez traga.
Novost za korisnike Home inačice je mogućnost odgode unaprjeđenja (updates) na do 35 dana. No isti rok od sada vrijedi i za korisnike Pro inačice što je skraćenje u odnosu na ranijih 6 tjedana odnosno 42 dana.

Glavobolja za kraj!

Nova inačica donosi i jednu potencijalno opasnu novost. Windows odavno u sebi ima mogućnost samostalnog rješavanja problema (troubleshooting). Iskusniji korisnici znaju da od toga nema puno koristi pa u pravilu ne koriste ovu mogućnost. No ta su vremena prošla jer će od nove inačice sistem svaki put kad naiđe na neki problem sam pokrenuti ovu funkciju. Da stvar bude gora pri tome će servisima vraćati početne postavke i samostalno mijenjati neke postavke. Dodatno će ukloniti i unaprjeđenja (Updates) koja mogu stvarati probleme.
Ovo NIJE moguće isključiti. Najviše što korisnik može učiniti je podesiti sistem tako da ga pita prije svake promjene. Izvorno je sistem podešen tako da promjene obavi automatski i bez pitanja. Nema nikakve sumnje da ta automatika može stvoriti hrpu problema.

Zaključak:

Kao što vidite, nova inačica ne donosi ništa značajno novo. Za većinu korisnika ništa se neće promijeniti osim ako im sistem ne "popravi" neki problem i time dodatno naruši rad računala.

No comments:

Post a Comment