14.6.19

Novi Microsoft?

Novi Microsoft?

Od dolaska novog čovjeka na čelo Microsofta došlo je do jako velikih promjena u politici i odnosu prema tržištu. Promjene su toliko velike da se postavlja pitanje može li se u to vjerovati. Mnogi još uvijek ne vjeruju no za odgovor treba pogledati što se i zašto promijenilo.


"Zločesta" prošlost

Ne može se poreći da je kompanija od svog nastanka imala vrlo agresivan nastup. Težnja k monopolizmu i kontroli nad tržištem vidjela se iz svakog poteza. Sve su tehnologije bile zaštićene i tajne. Formati zapisa nisu bili dokumentirani i nitko drugi ih nije mogao koristiti. U osnovi je ideja bila uništi konkurenciju.
To se moglo vidjeti na nizu primjera. Kupovane su kompanije, a njihova tehnologija je ili asimilirana ili odbačena. Kad je, na primjer, Netscape Navigator postao dominantan program za pregled Internet sadržaja (browser) u Windowsima se naglo pojavio Internet Explorer. Naravno, kao potpuno besplatan program koji je dolazio sa instalacijom OS-a i u početku ga se nije moglo ukloniti. 
Ovakva politika nije prošla nezapaženo. Korisnici su prozivali Microsoft, a reagirali su i neki kontrolni organi. Na primjer, EU regulatorna tijela pritisnula su Microsoft (čitaj naplatili im kaznu) kako bi korisnici mogli odabrati program za pristup internetu. Činjenica da je ta mogućnost postala dostupna jedino EU korisnicima najbolje pokazuje da je Microsoft odlučio ustrajati na svojoj politici.
No to ih je udaljilo i od korisnika a i od inovacija što je dovelo do cijelog niza pogrešaka i propusta. Sjetite se samo Windows Viste ali i činjenice da je propuštena prilika za ulaskom na tržište mobitela i prijenosnih uređaja. I na kraju nasilna promjena Windowsa uklanjanjem izbornika i uvođenjem cijelog niza nametnutih rješenja radi kompatibilnosti s tabletima i mobitelima u Windows 8 inačici doveli su do velikog pada dionica. Postalo je jasno da se nešto mora mijenjati.

"Dobri" Microsoft

Na čelo kompanije dolazi novi čovjek (Satya Nadella). Novi vjetrovi vidljivi su već u njegovom nastupnom govoru kada nije ni jednom riječju spomenuo Windows, a o paketu Office rekao je samo da treba izraditi inačicu za IOS (Apple OS za iPhone i iPad). 
I kompanija se mijenja. Sve veći naglasak stavlja se na usluge. Primjenjuju se javno dostupni formati (npr. zapisi programa Office). Pišu se programi za Apple i Android okruženje (npr. za Android danas postoji cijeli niz solidnih Microsoft programa). U novije vrijeme raste podrška za Linux. U najnovijoj inačici Windowsa moguće je pokrenuti Linux i koristiti Linux programe. Sjetimo li se da je bivši čelni čovjek kompanije (Steve Ballmer) Linux nazvao komunizmom, a besplatne programe rakom softvera, vidimo da je promjena značajna.
No bez sumnje promjena smjera vidljiva je u podršci programima otvorenog koda (javno dostupni, često besplatni programi s pristupom do izvornog koda). Naime Microsoft je kupio GitHub. Kako je to servis na kojem je razvijeno najviše otvorenih programa te okuplja najveću zajednicu programera koji pišu programe otvorenog koda, ovo je izazvalo paniku. No pokazalo se da je kupovina rezultirala boljom uslugom te da su izostala bilo kakva uplitanja u rad razvojnih grupa (toga su se svi bojali). GitHub je danas bolji, a dodatno je osnažen i činjenicom da je Microsoft autorima omogućio pristup do desetaka tisuća svojih patenata bez naknade.

Može li im se vjerovati?

Naslijeđenog ugleda monopolista i tržišnog nasilnika teško se "preko noći" osloboditi. Dodamo li na to urođeno nepovjerenje među programerima jasno je da u ovu promjenu mnogi još uvijek ne vjeruju. No ako se pitate hoće li se stvari odjednom vratiti na staro odgovor je NE. Razlog za to nije u novopronađenoj dobroti nego u činjenici da ovako dionice rastu. Dakle, u kompaniji su shvatili da jedino prisutnošću na svim platformama, suradnjom i otvorenošću mogu osigurati stabilan položaj na tržištu. Danas kad je broj mobitela nadmašio broj osobnih računala Windowsi više nisu na većini ekrana. I sve dok je to slučaj možete vjerovati da će Microsoft biti spreman na suradnju i otvorenost jer mu je to u interesu.

No comments:

Post a Comment