13.8.19

Opet pržimo mozak (5G prvi dio)

Opet pržimo mozak (5G prvi dio)

Pri pojavi nove tehnologije kreću i priče o njenoj pogubnosti. To je najbolje vidljivo na primjeru mobilnih komunikacije. Tako s najavom 5G tehnologije odmah slijedi niz priča o tome kako će nas to sve pobiti. Pri tome se ponavljaju uvijek isti argumenti (neznatno prilagođeni trenutnom stanju). Prema tome do sada sam preživio smak svijeta (ni sam ne znam koliko puta), mozak mi je više puta spržen, kondenzacijski tragovi aviona su me otrovali (ili sterilizirali) i slično. Jedini odgovor na ponovljeno iznošenje neistina je ponovljeno iznošenje istine, odnosno argumenata koji te izmišljotine pobijaju.




Spaljeni mozgovi

Odmah nakon pojave prvih mobilnih telefona krenula je i priča kako je to opasno i štetno. Pri tome nitko nije govorio o ovisnosti ili gubitku privatnosti nego o zdravstvenim rizicima. Rečeno je da radio valovi koje mobitel emitira zagrijavaju mozak, oštećuju DNA i izazivaju rak. Prodavale su se i zaštitne torbice (s olovom!) koje štite korisnika. Pri tome se zanemarivalo da ometanje signala zapravo pojačava radio emisiju kako bi mobitel održa vezu.
Stručne analize (od strane nezavisnih istraživača) pobijale su te tvrdnje. No, to nikoga nije zanimalo. Mnogo više interesa izaziva jedna laž nego stotine istina. Svaki puta kad bi u upotrebu ušla nova tehnologija komunikacije (2G, 3G, 4G..) ponovno su krenule iste priče. Naravno, internet kao savršeni medij za širenje laži uvelike je doprinosio širenju panike.
Kako mobilne tehnologije koristimo već skoro 30 godina danas možemo zanemariti razne studije i pogledati statistiku. Jednostavno rečeno ne postoji trend porasta raka mozga među osobama koje koriste mobitele (ni pri izrazito intenzivnoj upotrebi). Jedina zamjetna razlika je nešto veći broj dijagnosticiranih zloćudnih oboljenje u najrazvijenijim zemljama. To se lako objašnjava napretkom u tehnologiji dijagnostike. Porast nije zamjetan u manje razvijenim zemljama (niža kvaliteta dijagnostike). No upravo u manje razvijenim zemljama upotreba mobitela je izrazito visoka zbog nedostatak drugih komunikacijskih tehnologija.

5G

Kako smo upravo na pragu nove tehnologije mobilnih komunikacija (5G), evo ponovno istih argumenata. Osim uobičajenih i uspješno pobijenih tvrdnji da radio valovi izazivaju rak dodatno se širi i priča o mikrovalovima (svježi dodatak). Naime, 5G će koristiti cijeli niz frekvencija. To uključuje od sada korištene frekvencije, frekvencije koje su oslobođene u području emitiranja TV signala ali i izrazito visoke frekvencije (tzv. milimetarski valovi). Netko je uočio da to uključuje i dio spektra koji se koristi u mikrovalnoj pećnici, i eto panike!
Naravno, zanemaruje se činjenica da tu frekvenciju apsorbira voda (tako mikrovalna pećnica grije hranu). Kako je površina kože vlažna, a i koža sadrži puno vode, takvo zračenje neće prodirati u čovjeka. Nime, na toj frekvenciji i kiša ometa valove. Nakon što su ti argumenti izneseni, priča se promijenila. Po novom mobitel će zagrijavati vodu na površini kože i skuhati korisnika. Kad je rečeno da emitirana snaga nije dovoljna da jednu kap vode zagrije za jedan stupanj, priča je dobila još smješniji oblik.
Po najnovijem vlasti će imati mogućnost signal pojačati desetak tisuća puta i tako rastjerati ljude s ulica. Time bi se sprječavala politička okupljanja i prosvjedi. Znate li bilo što o fizici jasno vam je da dovođenje 10 000 puta veće energije u neki uređaj može imati samo jedan učinak: trenutno spaljivanje tog uređaja. Takav primjer dobro vidimo kad udar groma spali gomilu elektroničke opreme u pogođenom području.

Zaključak

5G tehnologija ima niz prednosti, ali i problema (o tome više u sljedećim nastavcima) no definitivno nije namijenjena rastjerivanju prosvjednika ili spaljivanju mozga. No kad to kažem svjestan sam da ću narednih mjeseci iznova slušati priče o 5G opasnosti. 
Prije ili kasnije doći će i sljedeće generacije (6G, 7G …) i sve će se i opet ponoviti.

No comments:

Post a Comment