24.5.19

Lažeš k'o Internet


Lažeš k'o Internet

Upravo tu rečenicu sam čuo prolazeći pored skupine mlađe osnovnoškolske djece. U tome ima i nešto pozitivno, odnosno saznanje da djeca te dobi odrastaju svjesna da na mreži svih mreža ima dosta laži. No to me podsjetilo na jedu tvrdnju koju sam čuo jako, jako davno kad sam se tek sreo s računalima. Tada mi je rečeno "Računala nikada ne lažu!". Dakle, lažu li računala ili ne?


Doba laži

Računala, naravno, ne lažu. Za to bi trebala imati samosvijest i porive koje imaju ljudi. Od toga smo još (na sreću?) jako udaljeni. Računala jednostavno čine ono za što su programirana i ako prikažu nešto neistino to je uzrokovano namjerom čovjeka koji je informaciju unio ili ozbiljnom tehničkom greškom.
Tim više je zanimljivo da se upravo računala danas koriste za prenošenje ogromne količine laži. Mreža se koristi radi prikazivanja lažnih informacija zbog dobiti, interesa, političkih utjecaja, osobne zlobe i gomile drugih razloga. Pri tome nisu lažni samo tekstovi nego i fotografije, zvukovi, video i svi drugi oblici informacija. Svjedoci smo društvenih i gospodarskih procesa zasnovanih na totalnoj magli. Čak su i neki znanstvenici koristili laž za samopromidžbu i time prouzročili ogromne štete. Sjetimo se samo laži koja je pokrenula strah od cijepljenja i time izazvala smrt mnogo ljudi.
Naravno, laž u sredstvima informiranja nije novost. I prije računala u medijima su se pojavljivale vrlo kreativne informacije. Politička propaganda oduvijek je medije koristila za stvaranje lažne slike o politici. Marketing je i bez računala uveličavao vrijednost i mogućnosti oglašavanih proizvoda. No to je vremenom postala svojevrsna norma. Uvjeren sam da buduće generacije (da, ja sam optimist koji vjeruje da će ljudi preživjeti) neće ovo doba nazivati elektroničko doba nego doba laži.

Dakle lažu li računala?

Na žalost, sve više i više. Riječ je o tome da su korisnici postali roba. Autori programa ostvarit će svoj cilj ako korisnika navedu na određeno ponašanja. Pri tome uopće ne biraju sredstva. Kako je dobra laž često znatno učinkovitija od istine, stvar je jasna.
Ova pojava proširila se i na operativni sustav. Ako u Windowsima (10) zabranite slanje određenih informacija o vašoj aktivnosti pojavit će se vrlo "kreativna" poruka. Računalo će vas uvjeravati da takvim podešavanje umanjujete sigurnost sustava, izlažete se povećanom riziku, gubite veliki dio funkcionalnosti i slično.
Navedena upozorenja imaju vrlo mali (ili nikakav) temelj u istini. U većini slučajeva tako podešeno računalo će nesmetano raditi. Ponekad će se izgubiti neka funkcija koju većina ni ne koristi. Na primjer, ako zabranite računalu da prati vašu aktivnost pri pokretanju određenih programa i pristupu informacijama na Internetu, upozorenja će biti vrlo ozbiljna. Pri tome je jedini gubitak nemogućnost da pogledate što ste radili jučer.
Na žalost, prosječnom korisniku je jako teško razlučiti istinu u tim poprilično napuhanim upozorenjima. Mnogi bi htjeli povećati zaštitu privatnosti i podataka ali ih takva upozorenja uplaše. Stoga je možda najbolje posavjetovati se s iskusnim administratorom. Tek tako možete ostvariti ravnotežu između potrebnih funkcija i zaštite sigurnosti i privatnosti.

No comments:

Post a Comment