7.5.19

USB ludilo


USB ludilo

Kada se 1996 pojavio USB je najavljen kao jedinstveni standard koji će istisnuti sve ostale priključke na računalima. To dodatno naglašava riječ univerzalni u njegovom nazivu (Universal Serial Bus). No upravo naziv odnosno oznake tog standarda navele su me da napišem ovaj tekst.


Je li univerzalan?

Premda danas stvarno možemo naći nekoliko računala (uglavnom prijenosnih) na kojima je USB jedini priključak, još uvijek su potrebni i drugi priključci. Naime, USB (za sada) nije istisnuo priključke za monitor (HDMI i DisplayPort), a zbog nasljeđa susreću se i drugi znatno stariji standardi.
No nema nikakve sumnje da se danas većina vanjskih uređaja na računalo priključuje preko USB priključka. Najavljene nove inačice USB standarda dodatno će povećati mogućnosti njegove primjene i time istisnuti još više drugih priključaka s računala.
Osim toga promjena samog priključka dodatno će olakšati korištenje. Naime, u osnovnoj inačici načinjena je jedna ozbiljna pogreška izborom konektora. Ima li ikoga tko nije više puta pokušao utaknuti kabel u USB priključak pa onda okrenuo kabel i tako "vraćao" par puta prije nego što je uspio utaknuti konektor? Odnedavna je ovaj problem trajno riješen prelaskom na C tip konektora koji je reverzibilan odnosno moguće ga je utaknuti bez obzira na to kako je okrenut.

I onda, ludilo?

USB je razvijen zajedničkim radom više velikih kompanija, a danas njime upravlja neprofitno tijelo naziva USB Implementers Forum (USB IF). Kroz ovo tijelo usvajaju se novi standardi i nove inačice ove tehnologije, ali, na žalost, i nazivi odnosno oznake.
Prva inačica nazvana je USB 1 što je kasnije poprimilo oblik USB 1.0 (brzina 1.5 Mb/s odnosno Mega bita u sekundi). Ubrzo je standard poboljšan inačicom 1.1 (12 Mb/s). Nakon toga dosta logično uslijedila je inačica 2.0 (480 Mb/s) a potom i 3.0 (5 Gb/s ili 5 Giga bita u sekundi).
Stvari su izgledale dosta logično kad je najavljivan standard po imenu 3.1, ali onda je netko prolupao. Regulatorno tijelo promijenilo je naziv standarda 3.0 (bez obzira na veliki broj već dostupnih uređaja s tom oznakom). Odlučeno je da se taj standard ubuduće zove 3.1 gen 1. Pri tome je sve ostalo nepromijenjeno (5 Gb/s).  Istovremeno je predstavljen i novi standard koji se službeno zove USB 3.1 gen 2 (10 Gb/s). Pri tome nitko nikada nije dao obrazloženje zašto je došlo do ovih promjena.
A onda je 3 godine kasnije predstavljen novi standard s brzinom 20 Gb/s. Ako ste pomislili da se taj standard zove USB 3.1 gen 3 prevarili ste se. Ako mislite da se zove USB 3.2 opet ste u krivu. Naime službena oznaka je USB 3.1 gen 2x2 ?!?!
No tu zbunjivanju nije kraj. Marketing je odlučio da su te oznake pomalo nejasne (tko bi rekao?) pa su odlučili stvar dodatno zakomplicirati. To je naravno uključivalo preimenovanje već prisutnih standarda tako 1.0 postaje Low Seed, 1.1 je sada Full Speed, 2.0 je High Speed.
Nekadašnji 3.0 (iliti 3.1 gen 1) sad je SuperSpeed (nije greška za razliku od ostalih piše se zajedno). USB 3.1 gen 2 sad je SuperSpeed+ a USB 3.1 gen 2x2 sad je SuiperSpeed+ x2.

Zaključak

Siguran sam da vam je sada sve jasno i da nećete imati problema pri odabiru opreme.
Jedino me zanima na čemu su ti ljudi i kako bi se to moglo probati?

No comments:

Post a Comment