14.4.17

Windows 10 Creators Update (1. dio - Instalacija)

Htjeli vi to ili ne stigao je update za Windows 10 . Službeni naziv je Creators Update ali zapravo se radi o novoj inačici (1703). Dakle, kao što je i najavljeno, nove inačice će dolaziti redovito i bez naknade. Naravno, korisnika se ništa ne pita pa ovu nadogradnji nije moguće isključiti. Zato tijekom narednih tridesetak dana možete očekivati da sistem sam pokrene nadogradnju u trenutku kad je računalo neaktivno. Ako ste kao ja, i sve morate odmah vidjeti, pozovite Postavke (Settings) a zatim Ažuriranje (Update) i ručno pokrenite stvar.


Sam postupak traje više od sat vremena (brzina zavisi od značajki računala). Ne zahtjeva nikakvu aktivnost korisnika osim ponovne prijave (login) na računalo.  Konačni rezultat može biti dosta bezbolan ili totalna katastrofa, u zavisnosti od vašeg korisničkog računa. Ako je vaš korisnički račun vezan za Microsoft account (npr. Outlook account) tada će sve biti u redu. Glavnina postavki ostat će nepromijenjena (o ostalome kasnije). No ako koristite lokalni korisnički račun (Local User Account) tada će vas update "nagraditi" potpunim resetiranjem SVIH postavki.

To ponovno otvara pitanje koristiti lokalni korisnički račun i time ostati anoniman ili Microsoft korisnički račun uz sve pogodnosti i nedostatke koje to donosi. Pogodnost je čuvanje svih postavki vašeg računala i mogućnost njihovog automatskog prenošenja na drugo računalo s istim korisničkim računom. No to je ujedno i najveći nedostatak jer povrjeđuje vašu privatnost i omogućuje Microsoftu pristup do jako puno vaših podataka.

Mnogima je upravo to najveći problem zbog kojeg napadaju Windows 10. S namjerom da ovaj problem donekle ublaže, ova nadogradnja dolazi s dvije razine pristupa podatcima. Nakon nadogradnje računalo će vam ponuditi da odaberete razinu pristupa podatcima na vašem računalu. Možete birati između punog (full) i osnovnog (basic) pristupa podatcima. Da bi dodatno ublažili negativan dojam tom postupku dano je ime Diagnostic Data. To bi trebalo sugerirati da će se podatci koristiti samo za dijagnostičke potrebe. Drugi ustupak korisnicima je transparentnost, odnosno detaljni popis svih "dijagnostičkih" podataka koje će Windowsi prenijeti u Microsoft.


Pogledate li ove popise vidjet će te da će računalo "dijagnosticirati" vaše adrese, lozinke, WiFi podatke, lokaciju i hrpu drugih podataka kojima je moguće pratiti vaše aktivnosti. Usporedimo li popise jasno je da su razlike gotovo kozmetičke. Osnovi skup više je nego dovoljan za uspješnu marketinšku upotrebu (pogotovo kad uzmemo u obzir da je komercijalna upotreba svi tih podataka odnedavno potpuno legalna). Naravno, zahvat u podatke nije moguće spriječiti osim već spomenutim korištenjem lokalnog korisničkog računa uz sve muke i glavobolje koje to donosi. No već i vrapci na grani znaju da je privatnost odavno umrla pa nam ne preostaje ništa drugo nego da pobjegnemo na pusti otok ili se pomirimo s idejom da smo postali roba.

Kao posebnu bizarnost valja spomenuti da linkovi koji se pojavljuju u postavkama vezanim za podešavanje privatnosti (Privacy) ne rade (barem u trenutku pisanja ovog teksta). Tako u postavkama nalazimo nekoliko linkova koji vas pozivaju da saznate više o zaštiti privatnosti no ako kliknete na Learn more dobit ćete informaciju da stranica nije pronađena. No vjerujem da je ovo privremeni problem i da će ubrzo biti otklonjen.


Vjerojatno vas najviše zanima što je novo u ovom unapređenju. Kratak odgovor je malo toga na prvi pogled i još manje za korisnike u Hrvatskoj (jer ovdje Cortana i dalje ne radi). Istovremeno ima jako puno sitnih i gotovo nevidljivih promjena, zato ću sve njih opisati u narednom tekstu. Strpite se do sutra.

No comments:

Post a Comment