16.4.17

Windows 10 Creators Update (3. dio - Novosti)

Većinu korisnika zapravo zanima koje novosti donosi Creators Update. Pogledamo li detaljnije, možemo većinu novosti podijeliti u 4 grupe. Tu su donekle korisna poboljšanja, gotovo beskorisna poboljšanja, slijede neupotrebljiva poboljšanja i, na kraju, programi koji uopće ne rade.

Donekle korisna poboljšanja nalazimo u programu Edge (pod pretpostavkom da ga koristite). Tako je sad u ovom programu moguće spremiti otvorene tabove za kasnije čitanje (Set tabs aside). Kasnije je sve ove tabove moguće otvoriti kroz dodatni pregled. Novitet je i traka s grafičkim prikazom otvorenih tabova, što omogućuje lakši odabir željenog taba. Vjerojatno najzanimljivija novost u programu Edge je mogućnost čitanja knjiga. Program podržava EPUB format a knjige u tom formatu dostupne su i u programu Store.

Ostale sitne dopune u programu Edge (telegrafski): Flash sadržaji su izvorno blokirani u korist HTML5 sadržaja. Dodana je podrška za mrežno plaćanje kako bi Edge podržavao plaćanje karticama spremljenim u Microsoft Wallet. Poboljšana je stabilnost i uvedena podrška za nove oblike sažimanja sadržaja web stranica. Dodana je mogućnost izvoza i poboljšana mogućnost uvoza spremljenih linkova (Favorites). I na kraju, dodana je mogućnost da pokrenete program koji skidate s interneta (Run) bez potrebe da ga prethodno spremite u mapu Downloads kao što je to oduvijek bilo u programu Internet Explorer.

Korisnici koji računalo koriste za igranje (i posjeduju jače računalo) možda će koristiti mogućnost snimanja igre (Game DVR) i prikazivanja igre preko interneta (Broadcast). No nesumnjivo će pozdraviti način rada prilagođen igranju (Game Mode). Uključivanjem ovakvog rada više se resursa posvećuje igranju, pa igre bolje rade a slabije se izvršavaju pozadinski zadatci.

Najznačajniji dio skupine gotovo beskorisnih poboljšanja čini podrška za 3D i virtualnu stvarnost. Unatoč najavama Microsoft Paint nije dobio nove funkcije, nego je dodan novi program po imenu Paint 3D (u originalnom Paint programu samo je dodana ikona za pozivanje 3D inačice).



Paint 3D je program za modeliranje 3D objekata. Količina dostupnih mogućnost na razini je imena Paint, dakle samo najosnovnije. Zamišljeno je da korisnik ovim programom kreira 3D modele koje će koristiti u virtualnoj stvarnosti ili prilikom ispisa na 3D pisačima. Ne treba ni reći da postoje znatno bolji programi za ovu namjenu, uključujući i neke potpuno besplatne. Gotovo je sigurno da će korisnici koji kupe 3D pisač uz njega dobiti takav (i bolji) program. Isto tako je malo vjerojatno da će korisnici koji kupe kacigu za virtualnu stvarnost sami kreirati 3D objekte.

Drugi program iz ove kategorije je View 3D. Riječ je o programu za prikaz 3D objekata. Dakle, njime ćete pogledati 3D objekte kreirane drugim programima. Zajedno s programom 3D Builder za razmještanje 3D objekata (program je dostupan od ranije) zaokružen je skup programa za kreiranje virtualne stvarnosti. Pitanje je hoće li bilo tko uopće koristiti ove programe?

No 3D priča time nije sasvim završena. Jedna od novosti kojima se Creators Update izrazito ponosi je ugrađena podrška za kacige za virtualnu i dopunjenu (Augmented) stvarnost. Preduvjet je izrazito snažno računalo i grafika s podrškom za DX12. Naravno, preduvjet je i da korisnik ima od 700 USD (za jeftinije uređaje) pa do 3.000 USD (za HoloLens).

U skupinu neupotrebljivih poboljšanja ulazi veliki broj unesenih promjena digitalne asistentice (Cortana). Riječ je o značajnim poboljšanjima kao što je, na primjer, mogućnost gašenja i resetiranja računala, bolji odziv kod neaktivnosti računala, rad preko cijelog ekrana (kad je korisnik nešto dalje od računala) i slično. No, nažalost, sve je ovo sasvim neupotrebljivo jer taj program radi u jako ograničenom broju država i s malim brojem govornih jezika. Dakako, Hrvatska nije u toj skupini.

U četvrtoj skupini novosti je jedan poseban program po imenu Wireless Display Media Viewer. Naime, ovaj se program pojavio u Start izborniku a da nigdje nije najavljen. Pozovete li ga pojavit će se jedan crni prozor bez sadržaja. Nakon potrage po Internetu (mnogi pitaju što je to) našao sam i odgovor Microsofta. Slobodno prevedeno odgovor glasi: znamo da se nekim korisnicima pojavljuje ovaj program, ali on ne radi, riješit ćemo to kasnijim nadogradnjama.


Dakle to su glavne novosti u ovoj inačici Win10. Ostalo je još stvari o kojima treba progovoriti no time ćemo se pozabaviti u sutrašnjem nastavku.

No comments:

Post a Comment