18.4.17

Reklame? Ne, hvala.

Windows 10 je komercijalni proizvod. Bez obzira što su ga neki dobili kao besplatnu nadogradnju na Win 7 i Win 8.x velik dio korisnika je Win 10 kupio. Pri tome je nebitno jesu li kupili sam program ili su ga platili prilikom kupovine novog računala. Stoga se postavlja ozbiljno pitanje zašto moraju trpjeti teror reklame. 

No kompanija Microsoft vjeruje da ima pravo svim korisnicima povremeno objaviti promidžbene poruke. Naravno, sve je to zamaskirano u savjete, prijedloge a ponekad i "pomoć". No kako god to oni nazivali, kad vam se pojavi poruka ili prijedlog da nešto kupite to je reklama. Nema sumnje da će se ova politika nastaviti jer najnovija inačica (Creators Update) uvodi nove načine objavljivanja reklame te povećava njihov broj.

Na sreću, za sada je još uvijek moguće reklame ugasiti (u velikoj mjeri). No, sam postupak je razbacan na više mjesta, kako bi to bilo teže učiniti. Stoga evo jedna kuharica koja detaljno opisuje kako se riješiti napasti. Kako se kod nas često koristi i hrvatska i engleska inačica Win 10, u tekstu su navedene obje (engleski nazivi navedeni su u zagradi iza hrvatskih). Najveći dio posla obavit ćemo u prozoru Postavke (Settings).

Prve reklame dočekat će vas na stranici na kojoj se prijavljujete u sistem. Da biste ih uklonili na stranici Personalizacija / Zaključani zaslon (Personalization / Lock Screen) u polju Pozadina (Background) treba maknuti Windows ističe (Windows Spotlight). Na istoj stranici valja isključiti Saznaj zabavne podatke ... (Get fun facts ...).


Reklame će iskakati i iz sistemske trake (Taskbar) a pojavljivat će se i u području obavijesti (Notification). Uklonit će te ih na stranici Sustav / Obavijesti (System / Notifications) isključivanjem Prikaži savjete i prijedloge ... (Get tips, tricks ...) te odmah iza toga Pokaži sučelje dobrodošlice ... (Show me the Windows welcome ...)

Nije pošteđen ni izbornik Start. Da bi izbjegli pojavu preporuka za programa na stranici Personalizacija / Početak (Personalization / Start) treba isključiti Povremeno pokaži ... (Occasionally show ...).

No unutar izbornika Start ima još posla. Zajedno sa sistemom instalirano je i nekoliko programa koji povremeno pozivaju korisnika na njihovo korištenje. Primjer za to je program Nabavite Office (Get Office) koji povremeno sugerira korištenje mrežne inačice programa Office. Ovo se lako rješava tako da desnom tipkom na mišu kliknete na ovaj program i pozovete Deinstaliraj (Uninstall). Isti postupak primijenite i na druge programe koji se sami počnu gurati na ekran. Ovih programa može biti više jer ih mogu instalirati i proizvođači računala. Želite li biti sigurni da program možete bez štete ukloniti potražite odgovor na to pitanje u Internet tražilici. U slučaju da naiđete na neki program koji se pojavljuje u Start izborniku a nema mogućnost deinstalacije, tada program vjerojatno nije ni instaliran. U tom slučaju uklonit ćete ga tako da pozovete naredbu Otkvači ... (Unpin ...).

Novost su i reklame koje se pojavljuju u prozoru za prikaz sadržaja na disku (File Explorer). Uklonit ćete ih tako da prikažete bilo koju mapu na disku, a zatim u tom prozoru odaberete tab Prikaz (View). Na desnom kraju trake s alatima nalazi se ikona Mogućnosti (Options). Njome pozivate prozor u kojem na stranici Prikaz (View) treba isključiti Prikaži obavijesti davatelja usluge sinkronizacije (Show sync provider notifications). 

Zatvorite prozor za podešavanje i vratite se u prozor za prikaz sadržaja na disku. Prikažite tab Zajedničko korištenje (Share), a zatim u prozoru označite neki zapis (mora biti zapis a ne mapa npr. neki txt zapis).  U traci s alatima postat će aktivna tipka Zajednički resurs (Share). Kliknite na ovu tipku i pojavit će se prozor s mogućnostima dijeljenja zapisa. Kliknite desnom tipkom miša na bilo koju ikonu u ovom prozoru i zatim isključite Prikaži prijedloge aplikacija (Show app suggestions).

Time ste donekle ukrotili Win 10. Kažem donekle jer reklame će se pojavljivati i u programima koje ste instalirali ako su u Trgovini (Store) označeni kao besplatni (free). Naravno na to pristajete odabirom takvih programa, za razliku od Win 10 koji ste kupili. Zašto je korištenje takvih programa loše (pogotovo na prijenosnim uređajima) možete saznati ako pogledate moj tekst Besplatno je najskuplje na adresi: http://ajtiznaj.blogspot.hr/2016/08/besplatno-je-najskuplje.html

Treba znati da nema nikakve sumnje da će nove inačice Win 10 donijeti i nove puteve dopreme reklame. Ako vam se ovo podešavanje čini složenim, vjerojatno će iduće godine biti još složenije. No sve dok se ova napast može ukloniti isplati se potrošiti malo vremena i pogasiti sve što se može.

No comments:

Post a Comment