8.8.16

Evo njega opet!

Korisnici Windows 8 imali su priliku vidjeti "novi" Skype. Ako spadate u tu skupinu a ne pamtite taj program to je zato što nam optimizam pamćenja pomaže da zaboravimo neugodne stvari. Taj program je bio toliko loš i nedorađen da ga gotovo nitko nije koristio. Nismo se čudili kad je Microsoft objavio da ga napušta.
No sa novim updateom za Windows 10 pojavila se i nova reinkarnacija tog programa. Navodno je iznova napisan od nule. Izgledom je prilagođen Windows 10 okruženju i znatno je više integriran u sistem. To znači da se može koristiti i unutar drugih programa. Osim toga u prostoru za notifikaciju ispisivat će se primljene poruke pa je čak moguće i odgovoriti bez otvaranja programa. Riječ je još uvijek o razvojnoj inačici pa zato nosi naziv Skype Preview. Naravno, odmah su se pojavile (razumne) špekulacije da su dani klasičnog Skype programa odbrojani.

Istini za volju program je znatno funkcionalniji nego prošli put i sadrži većinu funkcija klasičnog Skypea. No nedostaje jedna od najvažnijih. Riječ je o automatskoj promjeni statusa na Away nakon nekog perioda neaktivnosti. Tako vaši kontakti neće vidjeti da ste odsutni od računala i izgledat će da ih ignorirate.
Jedina značajnija novost je (izrazito dvojbena) mogućnost da razgovarate s računalima (tzv. botovima). Dakle ako nemate s kim popričati možete traćiti vrijeme u razgovoru sa strojevima koji vas ionako ne razumiju.
Na žalost, ponašanje programa je ostalo neizmijenjeno. Tako će vas sistem prilikom instalacije upitati želite li svoje kontakte povezati s ovim programom. Ako odbijete tu mogućnost sistem će vas i dalje (bez pitanja) prijaviti (logirati) u program koristeći vaš Microsoft identitet. Otvorite li ga vidjet će te da su kontakti dostupni unatoč tome što ste rekli NE.
Koristite li Skype od ranije tada već imate korisnički račun i listu kontakata. Novi Skype identitet vam u tom slučaju treba kao ribi bicikl. Stoga je ovo nasilno kreiranje novog identiteta još teže shvatiti. Možda je jednostavno riječ o tome da se poveća broj "korisnika" tako da će se neki brojati dva puta.

Ne želite li ovaj program koristiti otvorite ga, kliknite na ikonu u donjem lijevom kutu. Pojavit će se prozor za podešavanje vašeg korisničkog računa i tu se nalazi i mogućnost da se odjavite (sign out). Nakon toga možete iskoristit novu mogućnost Win10 (dio najnovijeg update-a) da desnim mišem kliknete na program u Start izborniku i naredite njegovo uklanjanje (Uninstall).
Moja ocjena: Otvorih, vidjeh, obrisah.

No comments:

Post a Comment