16.8.16

Zašto Windowsi usporavaju?

Svi korisnici Windowsa dobro poznaju problem usporavanja. Svježe instalirani Windowsi rade dobro i brzo, a zatim postupno postaju sve sporiji i sporiji. Nakon godinu i pol do dvije računalo postaje gotovo neupotrebljivo. Zbog toga se mnogi odlučuju na reinstalaciju sistema nakon dvije godine. Postoji više razloga za ovu pojavu.

Središnju ulogu u radu Windowsa ima zapis koji se naziva registry. Riječ je o svojevrsnoj bazi podataka koja sadrži informacije o radu sistema, instaliranih programa, radnom okruženju, postavkama itd. Dakle, u ovom zapisu se nalaze gomile informacija koje određuju ponašanje računala. Kad se na računalo instalira neki program on u ovaj zapis zapiše dodatne informacije.

Na žalost, kad se program ukloni (deinstalira) u pravilu se ne uklanjaju informacije unutar registrya. Zbog toga ovaj zapis stalno raste. Problem je prisutan i kod updatea, odnosno postavljanja novih inačica i zakrpa. Zbog toga pogađa i korisnike koji ne dodaju nove programe na računalo. Jednostavno rečeno, središnji i najvažniji zapis u sistemu stalo se puni raznim "smećem".

Kako se sadržaj registrya stalno čita njegovo povećanje usporava računalo. Dodatni problem je i činjenica da zaostale informacije pokazuju na zapise koji su uklonjeni pa sistem stalno iznova traga za ovim sadržajima. Ponekad to dovodi i do toga da računalo stalno nešto "prigovara", odnosno kod podizanja ili pri radu ispisuje poruke o pogrešci ili čak ruši računalo.

No nakupljanje "smeća" nije prisutno samo u registryu. Pri radu se proizvode gomile privremenih (Temporary) zapisa. Programi koji ih proizvode trebali bi ih i uklanjati kad više nisu potrebni. Koliko su u tome uspješni lako možete saznati ako pogledate sadržaj dva Temp foldera (jedan u Windows, a drugi u korisničkom folderu). Kod računala koje duže nije administrirano tamo su gigabajti zaboravljenih sadržaja.

Dodatni problem je i u tome što sistem kod updatea uglavnom ostavlja ranije vrijednosti (radi kompatibilnosti!?). I na kraju, instalacije novih programa za podršku opreme (drivera) često na sistemskom disku ostavljaju izvorne zapise (NVIDIA je tu pravi šampion). Sve to dovodi do zakrčenosti (i fragmentiranosti) sistemskog diska i doprinosi usporavanju.

Treći, a ponekad i najznačajniji, razlog za usporavanje su programi u pozadini (background processes). Postoji cijeli niz programa koji se pokreću pri podizanju sistema i ostaju trajno aktivni. Neki od njih su nužni za nesmetani rad računala ili sigurnost sistema. Na žalost, autori programa ovu mogućnost često zloupotrebljavaju.


Tako se pri pokretanju računala podižu razni "korisni" programi koji uopće nisu potrebni. Ima programa koji svakih par sati provjeravaju postoji li nova inačica (verzija) tog programa, kao da to nije dovoljno učiniti jednom dnevno (ili čak tjedno). U toj skupini su i programi koji će "ubrzati" prikaz određenih sadržaja, reagirati na pojavu određenog tipa podataka itd. Korisnik ih uglavnom nije svjestan, a korist od njih je dvojbena. No kako su stalno aktivni zauzimaju prostor u radnoj memoriji, opterećuju procesor i sve u svemu proizvode znatno više štete nego koristi.

U tu skupinu ponekad možemo ubrojiti i sigurnosne (antivirusne i antimalware) programe. Na računalu su takvi programi nužni, no korisnici u strahu ponekad instaliraju i više programa za istu namjenu. Kako svaki od njih ostaje aktivan i provjerava svaki zapis, to može jako usporiti računalo. Pri tome je dobit u sigurnosti zanemariva jer će jedan dobar antivirusni program dovoljno zaštiti računalo.

Zbog svega ovoga nije čudno da Windowsi vremenom usporavaju. No to se može u velikoj mjeri umanjiti dobrim administriranjem računala. Moguće je počistiti većinu smeća, ukloniti nepotrebne dijelove registrya i zaustaviti pokretanje suvišnih programa. Ovi postupci zahtijevaju dobro poznavanje rada računala pa je to najbolje povjeriti iskusnom administratoru. No ako to činite jednom do dva puta godišnje trošak takvog postupka brzo će se isplatiti kroz uštedu u vremenu zbog bržeg rada računala.

Na žalost, većina korisnika obraća se administratoru tek kad problemi postanu preveliki ili računalo prestane s radom, odnosno učestalo se "ruši". Tada je obično šteta toliko velika da je ponovna instalacija jedino rješenje. To košta znatno više i dovodi do gubitka određenih informacija, potrebe za ponovnim podešavanjem programa itd. Sve u svemu, puno veća "glavobolja" za korisnika.


Dakle, razlog za usporavanje Windowsa je:
 nedovoljno administriranje sistema.

No comments:

Post a Comment