9.8.16

Na rubu upotrebljivosti.

Brzina (čitaj: sporost) Internet Explorera predmet je stalnog ismijavanja. Explorer je kroz godine uživao u prednosti koju donosi automatska instalacija zajedno sa Windowsima. Tek kad je izgubio dominantan tržišni položaj u Microsoftu su se zabrinuli i prije godinu dana predstavili znatno brži i lakši preglednik po imenu Edge.


Iza malo "naoštrenog" plavog slova E dobili smo program koji je brz i gotovo  neupotrebljiv. Najbolje što se o njemu moglo reći je da je bolji nego što je bio IE u svojoj prvoj verziji (ako još neko pamti 1995.). Pogledao sam ga i zaključio treba pričekati sljedeću inačicu.

I evo je! Novi Edge pojavio s godišnjim updateom Win10. Program je ostao brz, izgled mu je poboljšan (u meni omiljenoj tamnoj temi), a dobio je i dodatke (Extensions). Naravno, ponuda dodataka je u početku vrlo ograničena ali nužni dodatak za blokiranje reklama je tu. Kako je jako jednostavno preraditi dodatke za Chrome tako da rade u Edgeu za očekivati je da će se ponuda brzo proširiti.

Uz malo truda moguće je promijeniti početnu stranicu i osnovni pretraživač (čitaj: odabrati Google). Naravno, Bing će i dalje ostati kao polje na novoj stranici (New Tab) ali to mu možemo oprostiti. Još uvijek nema podrške za Javu ali se priča da je dodatak u izradi. Sve u svemu, prvi dojam je jako dobar sve dok...


Neke su stvari na računalima tekovina. Navikli smo na njih i bez njih ne možemo. Zamislite, na primjer, da vam netko uzme Copy/Paste. Jedna od takvih stvari je mogućnost da u internetskom pregledniku "uhvatim" link i ostavim ga na radnu površinu (desktop) ili u neku mapu. Činim to zato da bih kasnije pogledao isti sadržaj, da se podsjetim na nešto što trebam proučiti, da si složim privremeni popis linkova za neki projekt itd.

Još u prošlogodišnjoj verziji primijetio sam da to nije moguće u Edgeu. Zapravo, prvo u to nisam vjerovao pa sam na mreži tražio uputu kako se to radi. Našao sam na puno upita kako to učiniti i na pozive autorima da to što prije riješe.

Vjerovali ili ne, ta mogućnost je i dalje nedostupna i ne postoji namjera da se to popravi. Naime, Microsoft smatra da linkove treba čuvati na druge načine (Favorites, One note itd). Obrazloženje je da će tako sačuvani linkovi biti dostupni na svim uređajima koje koristite (npr. prijenosno računalo, tablet ili ako baš morate, Win10 mobitel).

Meni je (a vjerujem i brojnim drugim korisnicima) to jednostavno neprihvatljivo. Link koji spremim u neki dokument nije mi više vidljiv na ekranu pa je lako na njega zaboraviti. U Favorites spremam samo važnije linkove (i tako tamo brzo nastane kaos). Sve u svemu, prvotni pozitivan dojam brzo se otopio.

Moja ocjena: Skoro upotrebljivo ali ne hvala.

No comments:

Post a Comment